26

Re: Předběžná diskuse

Martinovým argumentům se nedá nic vytknout.
Zajímalo by mne, jak je na tom výškáč s ferrofluidem s časovou stálostí parametrů. Nepředpokládám, že když někdo do bedny dá takové peníze, bude je chtít za pár let měnit, nebo se v nich hrabat.

27

dnes je doba taková,že úplně všichni výrobci od hřebíků po auta a čert ví kteří ještě, mají plnou hubu keců o kvalitě. Když se ale pozorně věnujete nějakému zaměření tak zjistíte, že kvalita je pouhý kec, že jediné o co jde téměř každému je MAXIMÁLNÍ MOŽNÝ ZISK. Proto jsou v automobilkách oddělení která za neskutečné peníze bádají jak pokazit myšlenky geniálních konstruktérů tak,aby všechno vydrželo 5let a celé auto se pak doslova rozpadlo. V reproních to možná bude trochu jinak,ale pro mě bude Checkbedna garancí toho,že po zmíněných 5ti letech se mi nerozmotaj cívky,kondenzátory nezkondenzujou a holt si třeba budu muset vyměnit výškáče protože na světě nebudou k sehnání žádné, které budou mít správné parametry a ještě k tomu životnost 100let. Doba je zlá přátelé, bude ještě horší a tak z toho při té bídě vytěžme maximum :-)

28

Já bych taky dal radši bez ferrofluidu, ale podobné se BEZ bohužel nedělají. Stálost parametrů se dá rozdělit na krátkodobou a dlouhodobou. Vytížením se ohřívá tekutina, mění svoji viskozitu a tímpádem výškáč mění činitel jakosti. V pásmu, kde by se něco takového mohlo dít, ale není měnič použit, navíc je jeho výkonové zatížení minimální.
O dlouhodobé stabilitě v řádu let rozhoduje kvalita vlastního ferrofluidu. Použitý výškáč je hermeticky uzavřený, dost dobře parotěsný a s kvalitním ferrofluidem (se pozná z měření zkreslení, ale to tady asi nevysvětlím). Měřil jsem například dvacet let staré Seasí výškáče s ferrofuidem a byly jako nové. Naopak to co lije Monacor do nových výškáčů jsou snad špony zalité vyjetým olejem.
Pokládám dobře udělaný kalotový výškáč s kvalitním ferrofluidem za stabilnější než jakýkoliv páskový měnič, na který spadne smítko, nebo přijde krátkodobé přetížení a jeho vlastnosti se tak dramaticky změní.

29

Šlo mi především o dlouhodobou stálost parametrů - hermetičnost uzavření a vliv slunečního záření na ferrofluid.
U tak levného měniče může (ale nemusí) být něco ošizeno. Jak to je ve skutečnosti, prokáže čas.
Já bych si k bednám pořídil pro sichr pár rezervních výškáčů. Výdaj 4 stovky za ně bych ještě unesl.

30

Moje narazky smerovali aj na tuto kvalitativnu stranku menica ( Matador ako pneumatika mozno na prvych 1000km si clovek povie ze sa to da, ale potom zacne hucat ako prasa). Check sam spomenul meranie Seasa po 20r. a boli ako nove..., dosiahne to aj dayton? .
V kazdom pripade mne sa samotny projekt paci, len mi tam vysel ten otaznik, ze ci je to skutocne spravne rozhodnutie.
Inak este by ma zaujimalo ci by sa dal dat basreflex dozadu. Bolo by mozne urobit aj taku vizualizaciu?
V ramci toho zaoblenia, ako to vidis s nejakym dyhovanim, bude to technologicky mozne? Alebo pocitas len s klasickym lakovanim (cierna, biela, slonovinova, vysoky lesk, matny lesk) ? Respektive predne celo cierne a ostatok dyha?

Naposledy upravil: vanadoo (2011-03-09 19:44:52)

31

Dayton vydrží 20 let spíš než Seas - je lépe utěsněný.
Bassreflex klidně může přijít dozadu a možná dám nakonec "jenom" jeden.  Další vizualizace bude spíš až s novým designem, hraju si ještě s pár věcma.

Dýhovat ozvučnici nelze - dýha se natahovat a roztahovat neumí. Počítám s lakem, podle volby matný, lesklý nebo vysoký lesk. Na to mám domluveného truhláře, který mi už takhle něco dělal... vysoký lesk není levná záležitost.

32

Jeden bassreflex? Vsak ked spocitam tie dieriska, tak to bude ina mega diera smile To daj radsej fakt dozadu... smile Este jedna drobnost ohladom dizajnu, co takto nieco na styl JBL tie ihlanove s nejakym peknym zaoblenim?

33

ten basreflex bude z uříznutýho silničářskýho kužele :-)

34

Upravil som vizualizaciu na verziu bez basreflexu, ale neviem vlozit obrazok... sad Je to celkom pekne smile

35

Pošli mi ho na mail (mám v kontaktech) a já ho sem dám. JBL opravdu napodobovat nebudu, to není ani zdaleka ideální konstrukce.
edit:
http://vmaudio.cz/download/vma_iv_prezentace/01a_bez_br_mini.jpg

36

jelikož už první návrh nebyl nijak špatnej,neměl jsem a nemám k němu připomínek protože nějakej svůj osobitej šmrnc to mít musí - nebude to přece tuctovka. Kdyby ten tehdejší první návrh byl třeba moc extravagantní a nebo i nemožný nebo přiblblý,řešil bych ho a licitoval počet a umístění basreflexů atd atd. Já to beru šéfe jak to je, má to šmrnc a je to naprosto stravitelný.

37

Chceck, pri projekte VMA I. mas vyosene menice pricom si poukazoval na to, ze je to nevyhnutne, aby to hralo co najlepsie a su tiez zaoblene hrany na bedni. PMA poukazal (na slovanete) na to, ze su pomerne citlive na smerovost, cim to je?
Pri VMA IV. nevidim ziadne vyosenie, otazka preto znie preco? Dalej ako by sa choval tato zostava ak by si pouzil vyskovy menic z VMA I.?

38

K první části otázky - VMA IV má větší poloměr zaoblení hran než VMA I, proto bude vznikat méně odrazů zvukových vln od hran, které ovlivňují zvuk před reprobednou. Symetrické umístění měničů v čelní desce zaručuje symetrickou frekv. charakteristiku vzhledem k svislé rovině kolmé k čelní desce. A myslím, že toto provedení přispěje k lepší (menší) směrovosti bedny.

39

Nevyhnutelné je dělat opatření proti difrakcím na hranách ozvučnic typicky pro šířku bedny větší než 230 mm. Ne stoprocentně dokonalé ale funkční a výrobně jednoduché je 1" zaoblení kombinované s vyosením použité u VMA-I. Jediné definitivní řešení je prostě velké zaoblení, tak jak je vidět u VMA-IV. Rozměry zaoblení korespondují s rozměrem ozvučnice a celé je to frekvenčně závislé, ale s tím vás zaěžovat nebudu.
Směrovost, kterou někteří posluchači popisují u VMA-I je spíše podle mě vynikající podání stereobáze, kdy se při pohybu posluchače veškerý stereoobraz změní - to ale lze od dobrých reprobeden očekávat - je to tak správně.
U VMA-I je pravda použit 1" výškáč a 5" střeďák a u VMA-IV 3/4" a 2", které měně směrují, takže nepochybně bedny budou technicky směrovat méně. Poslechově ale právě vzhledem k lepšímu podání stereobáze a bohatšímu prostoru budou dost možná identifikovány jako ještě více směrující...

Vanadoo, než se snažit pochopit proč jsem co a jak udělal, tak by spíš bylo lepší, kdybys napsal jestli máš o bedny zájem a jaké bys chtěl. Napiš rozměry místnosti, preferovanou velikost basového reproduktoru, maximální rozpočet za celou bednu a pak ti třeba něco poradím.
Mimochodem uvažuji o variantě VMA-IV s menším basákem - menší ozvučnice.

40

Ano planujem bedne. Miestnost respektive obyvacka je 6,1x3,4=20,7m. Klasicky panelak, strop je na 2,57m, podlaha klasicka laminatka. Susedia su zatial v pohode smile. Bedne budu rozmiestnene na dlzku miestnosti cca 0,4-0,6m od zadnej a bocnej steny (je tam okno a balkon). Silic bude SPaudio HYPA A - nejaky z tejto rady (pre mna to uz bude konecna co sa zosiku tyka, ale som az v druhom kole) + preamp SPaudio HYPA 300SE. Repro by mohlo byt v cene +/- ako mas VMA I. a ak by som dosetril tak mozno aj IV., ale mam tam to ale. Vyosenie menicov nie je podla mojho vkusu a skor by som akceptoval zdvojenu prednu stenu pricom by boli hrany ozvucnice viac zaoblene z dovodu odrazov, alebo by sa pouzil iny vyskovy menic ktory nie je az tak smerovy. No a basreflex by som rad vzadu. Pocuvam hudbu aj po tichu a budem rad ak to bude mat "kontury" aj pri takej tichsej hlasitosti. Hladam urcity kompromis a mozne riesenia. Mozno to budem u mna este na dlho, ale realizovat to budem ....

Naposledy upravil: vanadoo (2011-09-15 19:31:58)

41

Výškový měnič ve VMA-I je směrový jako každý jiný 1" kaloťák, respektive spíš méně směrový a určitě méně směrový než pásek. Opakuji, že  popisovaná směrovost se týká podání stereobáze, což je u dobrých beden v pořádku.
Ohledně tvého požadavku se podívám, co by se dalo vymyslet a dám vědět. Nejspíš bych to viděl na VMA-IV ve variantě s 12" basákem, aby využil zesilovač. Akorát už sousedi nebudou v pohodě smile. Mohl bys eventuelně dát reprobedny 1-1,5m od zadní stěny?

42

Zial to nejde, max. 0,6-0,7m sad

43

Nejlepší by byl náčrtek místnosti včetně nábytku, poslechového místa a plánovaného umístění reprosoustav.

edit: Nějak se mi to rozleželo v hlavě a náčrtek už dělat nemusíš. VMA-IV nejsou do tvojí místnosti vhodné. VMA-I by se ti hodily s upravenou výhybkou do menších místností, na které dělám.
Nevyosit VMA-I by šlo, ale musela by se upravit bedna do stylu VMA-IV - R75 mm zaoblení obtékající basák, tzn minimálně přední deska by musela být lakovaná (obtékání basáku odýhovat nelze) a výhybka by se musela znovu vyvinout. Celé by to někdo musel zaplatit. Cenu hluboce lesklého laku počítej 3000Kč/m2, respektive spíš víc vzhledem k náročnosti uvažované přední desky. Deska by se musela frézovat na CNC - počítej odhadem 4000Kč práce za obě přední desky. Návrh nové výhybky...
Další diskusi ohledně VMA-I prosím v příslušném vláknu.

VMA-IV s 12" bych mohl udělat ale stály by stejně jako s 15", což si asi těžko někdo vybere...

44

vanadoo napsal:

Ano planujem bedne. Miestnost respektive obyvacka je 6,1x3,4=20,7m. Klasicky panelak, strop je na 2,57m, podlaha klasicka laminatka. Susedia su zatial v pohode smile. Bedne budu rozmiestnene na dlzku miestnosti cca 0,4-0,6m od zadnej a bocnej steny (je tam okno a balkon).

Do takhle velké, resp. malé místnosti velké VMA-IV. ani náhodou.
Už VMA-I. zde budou na hraně - především z důvodu malých odstupů od zadní/boční zdi.
Hrát to bude, ale zdaleko nevyužiješ jejich potenciál.
Více viz ve vlákně VMA-I..

45

Martine basoň leží v Prodencu, mám ho tam nechat a zařídit aby ti ho dali,nebo ho mám stáhnout k sobě a vemeš si ho s přípravkem? Zatím je jen 1ks,uvidíme kdy dorazí další

Naposledy upravil: Marcel Nera (2011-03-29 18:34:59)

46

Asi ti bude spíš vyhovovat, když ho vyzvednu já. Stejně zase potřebuju nabrat součástky do výhybek, takže...

47

Martine nezapomeň si tam pro něj dojít,už tam byl prej někdo děsně chytrej že to tam ještě leží - jejich starosti bych chtěl mít :-)

48

Zítra pro něj frčím, rovnou si tam vezmu zase další součástky do výhybek - nějak rychle to všechno mizí.

49

zítra by měly být i ty kroužky na frézování,bude to zase trochu jinak protože mi blb dodavatel dodal matroš který byl dlouhý tak akorát a soustružník zjistil že je o 15mm kratší a že to nevyjde = je to prokletý. nějak to ale bude neboj

50

Když budou místo čtyř ks jenom tři, tak se to nezblázní !!!
Já si jen říkal, když už to půjde na CNC soustruh, ať se toho rovnou udělá víc...
Rád bych se pro to zítra dopo stavil, nebo někdy o víkendu.