1

Téma: odladeni aktivniho bi-ampingu

Preji dobry den vsem priznivcum kvalitniho poslechu. Rozhodl jsem se dat sanci bi-ampingu a shanim nekoho, kdo s tim ma nejake prakticke zkusenosti. Pro prvni pokus mam doma pripraveny bedny Ruark Icon, ktere jsou dvoupasmove a maji vyhybku nastavenou na 2.2Khz.
http://stereonomono.blogspot.cz/2011/12 … -icon.html
K tomu jsem sehnal 6-ti kanalovy zesilovac NAD 906.
https://www.avforums.com/threads/nad-90 … mp.418767/
Aktivni vyhybku bych chtel resit pres slovenskou firmu Acon
http://www.acon.sk/aconweb/data/produkt … moduly.htm
protoze jsem nic jineho v nasich koncinach nenasel. Predzesilovac stale shanim. Mam v merku par kousku od NADu a Rotelu. Dost jsem nacetl, ale preci jenom papir snese vsechno. Je me jasne, ze po demontazi pasivni vyhybky a pridratovani k zesilovaci bude asi potreba doladit nastaveni  a srovnat vzajemnou hlasitost vsech kanalu. Mate na to nekdo potrebne vybaveni a prakticke zkusenosti... mozna se pletu a delam z toho moc velkou vedu a da se to nastavit poslechem. Budu vdecen za kazdou radu.
Petr

2

Re: odladeni aktivniho bi-ampingu

Já bych doporučoval vrhnout svoje peníze jiným směrem než výměny pasivní výhybky za aktivní. Pokud by to mělo mít smysl, tak se jedná v podstatě o kompletní vývoj takové výhybky od začátku - to musí někdo profesionálně udělat. Pokud to nastavíte jentakd od ucha, tak to nebude dobré.
Jste v sekci akustika a rovnou bych vám doporučil investovat 20tisíc do akustickcýh úprav vaší místnosti a se zvukem budete úplně úplně někde jinde, přitom nebudete muset rozvrtat vaše repro. Akustika má největší vliv na zvuk, pak repro pak až železo. A upřímě než se vrtat v reprácích, které vám nevyhovují, tak si najděte takové které vám zvukově vyhovovat budou - třeba VMAudio smile.

3

Preji dobry den. Dekuji za vasi odpoved. Reproduktory me vyhovuji. Nicmene nejak se clovek zabavit musi, ze. A proc si davat nesnadne cile. Vyhybka je hotova a navrzena. Staci jenom poptat delici frekvenci a pridat zdroj. Povsimnete si prosim sortimentu spolecnosti Acon. Nemyslim si, ze jsou to bastliri (viz napriklad jejich Ultima 4, ktera pouziva stejnou vyhybku, ale 3pasmo). Tento projekt neni zameren na akustiku poslechovych mistnosti ale na odladeni bi-ampingu = mereni akustiky (pro odladeni potrebuji neci spolupraci, mozna ze prave vasi?). Chci se seznamit s touto problematikou a aplikovat ji na konkretnim projektu. O teto problematice toho byla napsano tolik, ze je tezke rozeznat, co je hezka slohova prace a co relevantni prispevek. Viz vsechny clanky o pasivnim bi-ampingu a aktivnim bi-ampingu.
Nicmene paklize mate namet na nejaky jiny pekny project, nebranim se. Kdyz uz jste to nakousl, muzete byt klidne konkretnejsi. Jake investice doporucujete? Nemohl jsem si take nevsimnout, ze jste nakonec muj dotaz otocil tak, ze jsem vlastne nespokojeny a vse zachrani vase bedny. Neodpustim si take jednoho yikes) Mozna me u Aconu take misto vyhybky navrhnou rovnou nakup jejich reprobeden. Mimochodem moc pekne kousky!!!!
Petr

4

Pokud jste s repro spokojen, tak nevidím důvod se v nich vrtat. Výhybka není zdaleko jenom o tom určit dělící frekvenci, to je bohužel častý omyl. Vzhledem k tomu, že jednotlivé měniče mají dost různé akustické vlastnosti - je potřeba kompenzovat jejich průběh a zároveň také fázovou charakteristiku, abyse měniče na dělícím kmitočtu správně sečetly (místo odčítání nebo neúplného sečtení). Do toho jenom určit, kde má být dělící frekvence, jaká má být strmost souvisí se spoustou parametrů, které neznáte jako směrové charakteristiky, zatížitelnost výškáče a střeďáku, zkreslení a jeho průběh.

Vycházel jsem z toho, že když se v bednách chcete vrtat, tak patrně proto, že s nejste spokojen s jejich zvukem. Bohužel, abych vám pomohl s vašimi reprosoustavami - na to nemám čas - soustředím se na vývoj vlastních reprosoustav, který mě plně zaměstnává. Do mailu jsem vám poslal kontakt na kamaráda, který by vám třeba nějak pomohl.

5

V podstate mate asi pravdu. Na testovani sezenu neco jineho. Doma mam jeste Mission 771. Mozna sahnu po nich. Dekuji za kontakt. Rad bych navazal na tema investice do poslechove mistnosti. V podstate mam v dome jednu mistnost volnou a mohu z ni vytvorit poslechovku. Take zajimavy project. Mate s tim nejake prakticke zkusenosti? Jedna se o pudni vestavbu. Zkosene steny ze sadrokartonu a drevena podlaha s kobercem. Jako zaklad se me to zda docela dobre. Jste schopen po dodani nacrtku a par fotek poradit s rozmistenim akustickych prvku?

6

Aktuálně bohužel ne, není čas a už jsem přislíbil jiným lidem. Posílám do mailu kontakt na pána, který je v ČR legenda v obotu akustika poslechových místností. Nechte si udělat placenou konzultaci, ledacos poradí i na dálku, případně lze pak měřit na místě a podle toho navrhnout úpravu.