1

Téma: Umistneni beden vs akustika

Ahoj,

prosim o radu a nazor na idealni umistneni vma II 3p. 
Mistnost  d4,5 x s2,8 x v2,5m (panel), podlaha plovoucka a na ni kusovy koberec 1,7x1,2m.
Mistnost mam vicemene k dispozici jako poslechovku, takze si ji muzu uzpusobit dle potreby.  Limitem je pouze stare pianino d140x s60cm a postel 200x80cm, ktere musi v pokoji zustat (pianino se snazim prodat, ale to bude asi jeste na dlouho).
Krom toho je samozrejme v pokoji ruzny nabytek a jiny bordel, ktery ochranuju pred manzelkou s oduvodnenim, ze to dobre tlumi zvuk a sousedi me nebudou tolik slyset smile Bedny jsem zkousel davat na ruzne pozice dle navodu dostupnych na netu. Dosazeny zvuk se nejvic lisi pri umistneni na sirku a na delku mistnosti, s tim, ze pokud jsou bedny u kratsi zdi, hrajou vic hlubsich basu (zvyrazneni kolem 40hz) a pokud u delsi, maji vyrazne lepsi pravo-levy prostor, ale malo hlubsich basu. Idealni by bylo mit i basyi dobre stereo smile Registruju bohuzel take "huceni" mistnosti a posun "zvuku" vpravo-vlevo na ruznych frekvencich (sry, odborne to popsat neumim). Zajima me taky, do jake miry je prusvihem piano v mistnosti. Jsem laik, akustice a hudebnim nastrojum  nerozumim, ale tusim, ze na urcitych frekvencich hraje piano spolu s repraky. 
Pokud to nekoho zajima a bude chtit poradit, muzu sem postnout i aktualni foto mistnosti.
Jinak s bednama velka spokojenost, ale s jidlem roste chut a na dobry zvuk clovek rychle privykne a chce vic:)

Diky za nazory a rady.

Naposledy upravil: mirdas (2012-07-04 10:04:03)

2

Re: Umistneni beden vs akustika

Ahoj. Umisteni techto beden jsem resil nekolik mesicu a dosel nakonec k tomu ze mi nejvice vyhovuje umisteni na sirku pomerne blizko od zadni steny (10cm) 3,5 metru od sebe, ale s 45st. natocenim smerem dovnitr tak, ze se osy krizi tesne pred poslechovym mistem u protejsi zdi. Koukam tedy na vnejsi strany beden. Dlouha stena ma 5m. Toto umisteni vyhovuje i pri pohybu po mistnosti a je zachovany stereofonni obraz. Pri umisteni na delku vystoupi basy kolem 40Hz jak pises, ale ubyva prostor. Pokles basu na sirsi stene se paradoxne vyresil vymenou repro kabelaze :-) z 2mm medi na 4,5mm postribrene medi (2x3m kabel celkem za 2tis. Kc)
Duneni nekterych frekvenci bych se taky rad zbavil ale to uz bude na mereni a akusticke upravy. U me je to strop a silena plovouci podlaha. Podle me cim vic kramu v mistnosti, tim lip. R

3

Diky za odpoved. Nemam ted bohuzel moc cas se tomu venovat, ale prozatim jsem bedny umistnil k delsi zdi, cca 50cm  od ni(mereno od predku bedny), mezi ne pianino.  Stereobaze je tak vyborna, stredy vysky taky, akustika mistnosti se tolik neprojevuje.  Budu to tak par tydnu poslouhat, uvidime jak se mi zahori usi smile Co se tyce vymeny kabelu, tak toto "tuneni " beru z rezervou, nerikam ale, ze to nemuze zlepsit zvuk. Pro zajimavost, muzes napsat jake kabely jsi mel a jake mas ted?

4

Taky jsem tomu moc neveril, ale protoze jsem mel asi 2 mesice naposlouchane a zapojene 2mm medene kabely (klasika ze supermarketu), tak muzu potvrdit ze zlepseni je znat a to hlavne v basech. V Brne v Jasyku jsem vybral nemecky 4mm (ne 4,5 oprava) plochy power silver line cca 400,- za metr. Znacka byla na civce, ale nevzpominam si jaka. Maximalni spokojenost :-)