51

Re: VMA-I třípásmo: Peerless SLS 10", SB Acoustics SB15, Wavecor TW030

To budeš muset vydržet do doby, než budou hotový. Lakuje se až po frézování a před lakem to nemá smysl fotit - dýha se vizuálně úplně změní.

52

jasan,vyčkám,dík

53

Pár mých prvních zkušeností seznamováním s VMA I:
Přecházel jsem na ně z uzavřenek, proto první dojem ze síly nejnižších tónů byl nezvyklý. Dnes, kdy je poslouchám víc než dva týdny, mi jejich zvuk plně vyhovuje. Na zesilovači mám zapnuté tlačítko „source direct“ a přednes beden zní zcela přirozeně, bez poklesu ve spodní či horní části zvukových frekvencí. Zahrají celé spektrum tónů s lehkostí, bez slyšitelné stopy po zkreslení. Stereo prostor je vykreslen i při tichém poslechu, ale při normálním až mírně hlasitějším přednesu se objeví výrazný prostorový vjem s detailní lokalizací zdrojů zvuku. Toto bych spolu s vyvážeností tónů označil za hlavní přednosti VMA I. Delší dobu mi trvalo, než jsem našel správné umístění poslechového místa a začal vnímat ten překvapivě výrazný prostorový vjem, který jsem dosud u žádných beden neslyšel. Při poslechu z křesla jsem myslel, že místo, kde lze takto prostorově slyšet, je velmi omezené, ale po odstranění křesla a nahrazení židlí se toto místo zvětšilo na dvojnásobek až trojnásobek.
Bedny jsou docela žravé, mám 120W zesilovač a ten je brzdou pro jejich plné využití. Pro zahrání varhanního koncertu s plnou dynamikou odhaduji potřebu minimálně 200W zesilovače.
Ve srovnání s mými starými bednami, žádná skladba na nich nezní hůře, ale některé podstatně lépe – lépe zní hlavně hudba 80-tých let a novější.
EDIT: Mé prvotní připomínky k nezvyklému podání nejnižších tónů byly zapříčiněny nevhodným umístěním levé bedny. Proměřil jsem si orientačně kmitočtovou charakteristiku v místě poslechu a na základě měření jsem přemístil o 40cm levou bednu, původně umístěnou u boční stěny blízko vnějšího rohu, nyní je asi 10cm před rovinou stěny. Tím jsem úplně odstranil hrby v charakteristice, vzniklé součtem přímé a od stěny odražené vlny. Poslech se úpravou umístění bedny pročistil a výrazně zlepšil.

Naposledy upravil: Hippo007 (2011-06-05 18:23:34)

54

Čo tak spraviť nejakú posluchovú session a porovnanie. Dokončené mám pistoleho 3-pásmo monacor + seas, čo je porovnatelná kubatúra s VMA-I. Jediný problém je transport, váha každej modelky je cca 55-57kg. Pohon DPA380.

55

Jsem všemi deseti pro. Ale převoz delší než 200km by musel být na více dní, aby si řidič po dojezdu mohl v klidu odpočinou a něco z toho taky měl. Po několika hodinách v autě člověk docela ohluchne.

Svoje budu mít hotové opět až v létě. První pár, který jsem dělal, teď vyhrává Křečkovi.

56

No moj sen je, že by sa to uskutočnilo u nás na chalupe pod holým nebom, žiadna miestnosť a teda jedine v lete. Samozrejme vikendova akcia. Už som to spomínal niektorým chalanom.

57

Já, abych se přiznal, s bednami rozhodně nikam dál než do středních Čech nepojedu, na Slovensko rozhodně ne.
Venku je poslech fajn, ale je zcela úplně jiný než uvnitř, také klade velké nároky na zesilovač - ani 200W nemusí být najednou dost (špičky jsou špičky a klasika je holt klasika). A hlavně aby vyšlo počasí smile.
Preferoval bych srovnání u sebe doma, ještě dělám na basových rezonátorech pro zvládnutí módů.

58

To plne chápem, ja by som sa tiež do Čiech s bedňami netrepal a Počernice sú fakt dosť ďaleko.
Uvedomujem si aj limity 200W konca, na druhej strane by som ho rád podrobil tejto skúške.

Neviem či niekto zo slovače stavia tvoje bedne, ale rád by som si ich vypočul a porovnal, ale aj s tebou by som sa rád stretol a pokecal.

Inak sám som zvedavý k akému výsledku prídeš s rezonátormi. časom sa tiež chystám riešiť posluchovku, lenže je to obývačka s nevhodnými rozmermi a rozmiestnenením ako bední tak aj posluchového miesta. Nedá sa s tým veľa urobiť a zámer je riešiť hlavne strop nejakým podhladom. Bol som u Roba v Brne a prekvapila ma akustika jeho moderného (čiže prázdneho) priestoru. To bola prvá vec, ktorú som si okrem (ešte nehrajúcich) bední všimol, teda počul. A potom Rob povedal, že podhlad navrhoval Sýkora :-)

59

260W konec od PMA jsme vybudili do VMA-I na plno i v normální místnosti smile.
Na Slovensku Jedničky nikdo nestaví.
Na rezonátorech poslední měsíc hodně pracuju. Podhled je dobrá věc, ale akustika musí hlavně řešit nízké frekvence, které podhled z pórezních desek obyčejně neřeší. Při hovoru to asi působí dobře, ale při poslechu už je to horší. Dojel jsem si poslechnout pár místností takto upravených a nelíbilo se mi to, i když samozřejmě je to lepší než prázdná místnost.

60

tak jak to jde dál Martine? Přípravky šlapou? A co frézování?

61

Šablony jsem předal, objednal jsem jeden pár střeďáků (objednával jsem i měniče na VMA-II), takže jeden set měničů bude k dispozici (zbytek už mám). Bassreflexy mám dovežený originály z Německa (na český obchody jsem rezignoval). Truhlář mi takhle pozdě už telefon nevzal, ani se mu nedivím, takže ohledně pokroku se dřevem dám vědět v průběhu týdne.

62

Truhlář dodělává dýhování toho palcového zaoblení.

63

už se těšim na fotky :-)

64

už?

65

Dočkej času.

66

nebo teď už?

67

Ještě tam nejsme.

68

zvědavost :-)

69

Finišuje dva páry Dvojek, pak se vrátí zpátky na ty dva páry Jedniček, jak jsem říkal.

70

dobrá dobrá, já jen že jsem zvědavý jak jim to bude slušet :-)

71

Martine kdy asi tak budou u tebe olakované VMA1 ku shlédnutí?

72

Jeden pár je připravený na lak, druhý se dodělává. Tak po 15. červnu by tu mohly bedny být s vůní novoty.

73

vynikající,dík. nový pokoj potřebuje nový zdroj zvuku :-)

74

ahoj Martine, jak se vyvíjí termín jedniček?

75

taky nemůžu dospat smile