Re: VMA-III: stojanové třípásmo se 7" super basákem a 8" pasivem, Fountek
Jsem zvědavej na fotky. Jak to pokračuje ?
Diskusní fórum zastřešující výrobky VMAudio, SPaudio a CustomWorks
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
VMA + SPA + CW fórum » VMA - III » VMA-III: stojanové třípásmo se 7" super basákem a 8" pasivem, Fountek
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Jsem zvědavej na fotky. Jak to pokračuje ?
Ahoj, nemáš info od svého dvorního výrobce budek, kolik by stály budky na VMA-III a kdy by mohly být hotové ať už jako polotovar, nebo dýhované ?
V úterý mi bude předávat VMA-I, tak se ho zeptám. Ale na tenhle rok má ode mě ještě hodně práce, tak nevím, jestli by to tenhle rok stihnul.
Dá se zhruba říct jak velký vliv má radius r25 po obvodu čelní stěny v porovnání s pravým uhlem a sražením hrany 45° ?
Úprava hran má velký vliv. Od hran se vytvářejí odrazy - tzv. difrakce. Pokud jsou hrany pravoúhlé, tak je odraz stoprocentní a vytváří velmi výrazné zvlnění jak v amplitudové, tak v časové oblasti. Sražení hran na 45° s hloubkou 10mm sice pomůže, ale ve svém principu se nejedná o řešení příčiny, jako spíš příznaků. Jediné dokonalé řešení je plynulé zaoblení hran (čím větší zaoblení od tím nižích frekvencí funguje).
Odýhovat 25mm zaoblenou hranu lze, nalakovat také.
Ještě zvažuji alternativu 75mm zaoblení vytvořeného na CNC (čelní deska tlustá 80mm), obtékající basák podobně extravagantně jako u VMA-IV a VMA-V. Co vy na to? Takové zaoblení už funguje na všech důležitých frekvencích.
Na budky se zeptám truhláře v sobotu.
Já jsem pro, ale zítra jsem chtěl řešit výrobu podle výkresu co jsi mi poslal. Zatím předběžně !
Momentálně bych měl mít hotový centr pro VMA-II, a při té příležitosti by mohli začít na VMA-III.
A hned to stejně nebude věšinou mají všichni hodně práce. Tak čím dřív to zadám tím líp!
V.
Naposledy upravil: vpernik (2011-11-24 20:23:04)
Ta čelní deska tloušťky 80mm s 75mm zaoblením obtékajícím basák by se samozřejmě už nedala odýhovat. Musela by se nalakovat. Zbytek ozvučnice by už sice mohl být dýhovaný, ale z praktických důvodů by bylo lepší lakovat celou ozvučnici.
V sobotu právě uvidím i výsledky jednoho lakýrníka, takže budu vědět víc.
Už mám i pasivy - všechny měniče komplet.
Tak to je paráda. Kdy myslíš že bude zbytek ?
Dneska jsem mluvil s truhlářem, probírali jsme výkresy. Mnou navrhnutá cena za pár hotových ozvučnic je 6000 Kč s dýhou, nově je možnost i laku, včetně vysoce lesklého klavírního laku (za příplatek). Ještě o té ceně budeme jednat.
Obávám se ale, že tenhle rok se výroba ozvučnic pro VMA-III nestihne. Už toho má truhlář ode mě na tento rok docela hodně, ale uvidíme jak budeme stíhat.
Já myslel součástky , bez budky .
Potřebuju oměřit měniče v budce a podle toho vyladit výhybku. Bez budky to nejde. Nicméně druhý kolega snad už prý zadal ozvučnici truhláři.
Nicméně druhý kolega to zadal až dnes protože ho zdržel link 58 s tím, že by se udělala tvarovaná čelní deska s přetékajícím zaoblením! Pokusím se to urychlit tím, že bych nechal udělat měřící budky bez dýhy, jen vyfrézované z MDF na měření.
Zatím čekám od truhláře na odpověď.
V.
Já jsem si mezitím tu 80mm čelní desku odsimuloval a nakresil a pro takhle malou ozvučnice, to zase takový posun není. Bylo by to mnohem větší, složitější dražší, takže poneháme 25mm zaoblení a 18mm materiál.
Pozor, pokud necháš vyrobit MDFkovou ozvučnici na oměření, tak už ti to pak nikdo neodýhuje, protože dýha bude kvůli dírám praskat. Navíc ti přidá tloušťku, takže nebude sedět zaoblení...
Když už tak už to nech vyrobit celé pořádně!!!
Tak pánové, rozhodnul jsem v jakém pořadí bude probíhat výroba u truhláře.
Teď bude truhlář 14dní dodělávat ještě jeden pár VMA-I a několik párů VMA-II, které čekaly dlouho na střeďáky. Pak se může těsně před koncem roku vyrábět VMA-III, pokud budete chtít.
Těsně před konec roku už nové objednávky VMA-II nestrčím, protože trvají déle vyrobit a nestihlo by se to.
Truhláře můžu doporučit, před všemi ostatními, takže si stačí vybrat dýhu. Ještě musím vypočítat cenu truhlařiny.
Ok, dobrá zpráva, počkám na cenu od tvého truhláře a pak se rozhodnu zda se do výroby pustím sám.
mě už kus prstu chybí,já radši vždy počkám na truhláře :-)
check: tak jak si stojíme s VMA-III ? Vpernik měl v pátek mluvit se svým truhlářem, máš už zprávy, kdy by jsi mohl mít ozvučnici na měření ? Napadlo mě udělat ozvučnici nahrubo ( bez dýhy) , provést měření, ozvučnici poté upravit nastříkáním. Mě osobně se totiž víc líbí dýha než lak. Ještě bych mohl přední stranu lak a zbytek dýha. Proto bych klidně nějakou dobu hrál na bednách bez povruchové úpravy a mezitím vyrobil finální bedny.
Zaoblení R25 na čelní straně se předpokládám frézuje až na slepené bedně, nevíte někdo o někom z Prahy a okolí kdo by mi to udělal ? Jsem schopnej si bednu vyrobit i s osazením pro repro, ale to zaoblení nezvládnu.
Od Vperníka mám impuls na výrobu u mého truhláře (jeho truhlář tento rok nemá čas). Cena hotových ozvučnic bude kolem 5000 Kč. Přesněji to teprve budu počítat, času je málo.
Já ty ozvučnice na hrubo nemám moc rád... R25 zaoblení můžu udělat třeba já.
Až zjistíš termín a cenu na ozvučnice, tak mi prosím tě dej vědět, možná bych se přidal. Jakou dýhu chce Vpernik ? Kdyby se dělaly dva stejné páry najednou, tak je to pro výrobu výhodnější ne ? Dík.
Finální cena hotových ozvučnic je 5000Kč. Výběr dýhy prosím domlouvejte se mnou. Myslím, že snad nebude potřeba řešit nějaké příplatky za dýhu, pokud nevyberete nějakou opravdu extrémně drahou.
edit: doplněn plurál
Předpokládám, že "Finální cena hotové ozvučnice je 5000Kč" je myšleno 5.000,- za pár . Je to tak ?
Všechno vždycky za pár kromě centrů a subů .
tak jak to vypadá s případným poslechem ? Jsem vážný zájemce :-)