Téma: Vítejte noví uživatelé

Chtěl bych vás tímto přivítat na našem fóru o projektech VMA a nejen o nich. Píšu o našem fóru, neboť je určeno pro všechny bez rozdílu názoru.

Nechci, aby bylo fórum plné tupého poplácávání po zádech nebo osobních výkřiků. Budu rád číst příspěvky mající hlavu a patu, přičemž se není nutno omezovat na pochvalné příspěvky, s pokorou přijmu konstruktivní kritiku, která bude obsahovat logiku A --> B. DIY děláme pro sebe, protože nedůmyslnost komerčních výrobků postrádá právě logiku A --> B. Mějte prosím v úctě sami sebe i druhé a pište příspěvky s ověřenou informační hodnotou.
Samozřejmě místo je zde i pro příspěvky aktuálního rázu s menší informační hodnotou, v andělských výšinách se nemůžeme pohybovat stále. Nebojte se proto přispívat, registrace je vázána pouze na emailovou adresu.

Kromě témat VMA je možné diskutovat i o vašich projektech různého zaměření prozatím v sekci "Všeobecná diskuse".

High-Fidelity přeje,
Martin Vitvar

2

Re: Vítejte noví uživatelé

:-) Check je na dovolené a tak se nemůže bránit a tak bychom mu tady mohli natropit nějaké lumpárny a vylomeniny :-)

3

Jo, dovolená byla paráda. To si člověk ani neuvědomí, jak je unavený, dokud si pořádně neodpočine. Ale teď mám zase naplánovanou práci a projekty by mohly trochu lítat. Minimálně VMA-I budou zase koncem měsíce hrát.

4

hurááá,už se teším :-)

5

už dlouho to tu nějak chrní, copak nikdo nic nekutí?

6

Kutí kutí, ale ne vše se sem hodí, k novým VMA-Ikám, které budou doufám co nevidět smile, plánuji postavit pořádné HTPC vytuněné p. Vranou - Casea)

Pro stereo jsem měl výběr docela jednoduchý: Julča připojená přes SPDIF a CLOCK k DAC Sirius Synchro. Jenže HTPC chci používat také pro filmy, koncerty, DVD-audio atd.. a proto chci HTPC osadit další zvukovou kartou, která bude mít i 5.1 (7.1) analogové výstupy, které budou propojeny přímo s DPAčky. Pravděpodobně zvolím kartu ASUS Xonar HDAV 1.3 Deluxe.

Co se dalších komponentů týče, prozatím mám vybrané následující:
Zdroj: SEASONIC X-460FL Gold
Motherboard: Gigabyte A75-UD4H
Procesor: AMD A8-Series A8-3800 (TDP 65W)
Paměti: Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) DDR3 1866
SSD: Corsair Force Series 3 - 120GB
Chladič: SCYTHE Ninja 3
Case: ZALMAN HD 501 (zatím si nejsem jistý)
Pravděpodobně do PC připojím ještě DVB-S tuner a Blu-ray mechaniku, ale to můžu klidně dodělat později, na to nyní nemyslím.

Jiný pevný disk než výše zmíněný SSD do PC dávat neplánuji, budu je mít na jiném PC v síti či na NASu, ať je v obýváku klid a ve skříni co nejméně věcí, co topí. Předpokládám, že bude stačit osadit procesor velkým passivem a chipset se snad uchladí, tak jak je, pokud by byly teploty vyšší, vždycky tam můžu přidat Noctuu a omezit její otáčky.

To už bude doufám důstojný společník VMA-Ikám a nebudu se muset stydět, až je budu někomu předvádět wink

7

Makám na tom, makám !!!

Před časem jsem si polepšil z šest let starého PC na asi čtyři/pět let staré. Už mám dvoujádro smile. Na disk už se nevešla ani hudba, tak jsem přikoupil terový disk a řekl bych že mi to zase pár let bude stačit.
Ovšem jak mám teď v PC dva disky vedle sebe na stejných otáčkách, se stejným množstvím pleten, které dělají dosti stejný zvuk, tak vznikají zázněje. Zkrátka kromě vysokého tónu je slyšet i modulaci tohoto vysokého tónu (řádově kHz) jednotkami Hz, což není dlouhodobě snesitelné. Pořídil jsem proto produlžovací kabely a PC odsunul na druhou stranu pokoje k zesilovači. Teď ho jentaktak slyším v tichu. S jakoukoliv tichou puštěnou hudbou vůbec.
Řešení to není ideální ale k serverovému úložišti plus lokálnímu SSD disku jsem se zatím nedostal, ale třeba na to časem budou peníze a SSD konečně vychytají.

8

cha cha,tomuhle já vůůůbec nerozumim :-) já zadim hraju z notebooku přez kartu EMU tracker a zesik starší Marantz asi 2x100 a mizerný bedny. na jedničky se taky těšim jako malej kluk. časem až se vytáhnu z dluhů po stavbě dílny tak si nechám udělat školení a taky něco dobrého pořídím :-)

9

Tak jsem se ještě rozhodl DAC a PC oddělit. Takže jsem si právě objednal DAC Cepheus mk2 Synchro a PC si k tomu postavím zvlášť. Co se vícekanálu týče, jsem opravdu zvědavý na některé DTS či LPCM stopy v 96/24.. už aby to bylo. smile

10

zatim tyhle věci neřeším,finanční priority jsou těžce jinde. ale přijde čas a pořeším i tohle :-)

11

Ahoj, přečet jsem si výše (7), že ti piští a jinak se projevují HD disky. Pomáhá je pověsit na bocích na pruhy obyčejného lina, nebo podobně pevné, ale měkké gumy atd.... Taky se k tomu účelu dělají profi výrobky (pouzdra, silentbloky apod.).

Možná ty zázněje nedělají HD, ale mě se podobně projevoval zdroj s PFC (pasivní PFC = tlumivka), prostě rezonovala skříň od skoro infrahluku co šel ze zdroje jak se všelijak (pře)sytila ta tlumivka. Tak jsem ho nejdříve připevnil přes gumu a posléze vyhodil a dal jiný s aktivním PFC smile

Jinak k mému HW - upgradoval jsem zvukovku na ASUS Xonar DX. Ta původní interní měřila cca od 50Hz-16kHz. S touhle je to podstatně lepší. A konečně už dodělávám 3P bedny. http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … 7x640).jpg
Změřil jsem repra, nacpal to do Xoveru a navhl vyhybku. A lehce doupravil podle uší. Předtím bych neřek, že každy 1dB (ať už na střeďáku, či na výškách) hraje na bedně jako celku jinak a jde to rozlišit (s otázkou co je správně). A na měření to není skoro ani poznat.. smile
Alkorát jsem línej nacpat tu vyhybku finálně do bedny. Teď ještě trošku alibisticky čekám na tlumivku od Benaziho cca 4,5mH paralelně ke střeďáku (přidat jí tam můžu klidně i později). Myslel jsem původně, že se bez ní obejdu a bude nižší strmost vyhybky, ale když jsem přidal lehce pod kotlem (cca nad 50W - ale to už taky lehce nestíhal "měřící zesilovač") to bylo "trochu zahuhlaný" i když dělení je cca 500Hz a ten střeďák by to mohl snést líp. Aspoň jsem si to původně myslel... Možná je to souhra slabšího 100W/4R AMP a repra. Lepší 100W/8R na doma mám zatím pořát jen na papíře. A s tou tlumivkou to hraje tak nějak "lehčeji"...

Takže místo dodělání beden "raději" natírám obložení (pod střechou) baráku, obkládám schody dlažbou atd. atd.  smile

Naposledy upravil: Zuki (2011-10-05 14:18:50)

12

Je to možný, že by to pomohlo, i když kdysi jsem experimentoval s nějakými silentbloky a umístěním 3,5" disku do 5,25" pozice a nepomohlo to vůbec.
Mě to pištění a hlavně 0,5-2Hz zázněje vadily při určité poloze a určitém natočení hlavy. Protože jednak zdroj pištění je ostře směrový a ucho na dané vysoké frekvenci je také velmi směrové. I když jsem si zvyknul to pískání disků nevnímat, tak mě to unavovalo. Zdroj mám tichý, to jsem prověřoval a na desce taky nic nepiští.
Ovšem jak jsem přestěhoval PC, tak už žádný ruch nebo šum neslyším, takže jsem to přestal řešit. Nejhlučnější je v pokoji klávesnice. Ztišila se po té, co jsem mechanické části + silikonovou folii s "klapkami" nechal projet v myčce, ale stále je dost hlučná.

Integrované zvukovky často vyhovují. Já doteď pro měření používám integrovanou zvukovku v notebooku IBM respektive linkové vstupy/výstupy na dockingstation. Ty jsou totiž skutečně linkové, čistě zapojené. Problém způsobují jakékoliv kombinované vstupy mic/line/digi in, jak jsem ti tehdá říkal.
Jestli tomu správně rozumím, tak jsi používal 1. řád horní propusť pro střeďák? Vždyť to skoro nefiltruje a impedance padá nízko smile. Podívej se, co dělá přenosová fce prvního řádu v okolí rezonance střeďáku. První řády jsou pro měniče nebezpečné, druhý řád už je použitelný. Někdy má smysl použít i vyšší řady. Strmější filtr také pomůže snížit intermodulační zkreslení a amplitudové zkreslení způsobené závislosti indukčnosti kmitací cívky na výchylce (u levnějších provedení mag. systémů).
Jinak páry reproduktorů musí být stejné v rámci 0,2dB a charka musí být rovná v rámci 0,5dB (jestli osová nebo s přihlédnutím na mimoosovou a na jakých vlastně frekvencích už by bylo na delší diskusi). Hrbík/díra 1dB už je slyšet (musí být vychytané měření), samozřejmě mnohem víc je slyšet decibel v širším pásmu, ovšem s některým typem hrbíků/děr se nedá výhybkou nic moc udělat a slyšet jsou i po srovnání.

13

Vyhybku na středák jsem měl "dole" jen prvního řádu, rezonanční hrb zatlumený 15R odporem paralelně k repru. Stejně jsem musel ještě lehce snížit sériovým odporem citlivost středů a tím paralelním se dorovnala i impedance bedny na středech. Podle Xoveru to vypadalo celkem rovně a bezproblémově, ale jak říkáš prní řád ( i na těch 500Hz) je pro repro asi nebezpečný a bylo to i slyšet... Dle sluchu se mi to líbí víc s tou další cívkou a i lehkým  propadem na 500Hz (vneseným tou cívkou a úplně nedorovnaným). Tzn. skoro jako lehce zvedlé klasické korekce, ale jen ten decibel... smile 
Zatím spoléhám s chárkama na Xover - protože se mi nechce zase znova měřit ty desítky měření  i když je jich na bedně už 3x miň než na samotných reprákách... Třeba se k tomu dokopu... ale spíš to zůstane tak, jak se zdá že to hraje celkem OK. Samosebou jde tlumit hrby ( rezonanci dole a i nahoře) basáku, středáku  apod. ( a je to taky trošku slyšet), ale nejdřív jsem to sestavil se vším možným a pak to česal (zjednodušoval), aby to ještě hrálo celkem OK a vyhybka nevypadala jak HW od raketoplánu...
--------------------------------------------
K diskům: Používám už cca 4roky WD (Western Digital). Jsou tichý a doteď byly i spolehlivý. Odešel mi jen jeden (teď v létě) s SATA. S PATA  je stále ještě někde mám a odešly mi disk jen dva HD od jiných výrobců. Jeden 20MB  někdy v 87r. smile a jeden z nepovedené IBM 46GB série asi  před 10r. V té době byly WD hlučný a často nesnášely disky jiných výrobců na jednom PC. 

Naštěstí ten "starý" 320G (Caviar Blue) SATA WD zahlásil dopředu chybu SMART a tak jsem udělal klon disku na jiný (větší) a data a systém zůstaly OK. Teď mám na dvou PC 2ks 500G WD AV-GP (s proměnnýma otáčkama), stejný 1T a nějaký podobný Green Power 320G. Všechny jsou tiché a nehučí a nepiští... Tak starý zahoď a dej nový tichý a nebo jeden v nečinnosti uspi. Pár sec sice trvá než se probudí ale nehučí...

14

Měl jsem zatím tři disky a žádný zatím neodešel. "Hlučné" jsou proto že jsou 7200ot a hlavičky nastavené na tvrdší seak, díky tomu je disk rychlý. 5400 nebo 5900ot disky nechci, jsou pomalé. Žádké disky s proměnlivými otáčkami neexistují, to jenom někdo špatně přeložil anglický popis.
Jak říkám, hlučnost jsem vyřešil zvětšenou vzdáleností. PC je u zesilovače, takže i signálové kabely jsou kratší.

15

Tak např disk za 10E:  smile
Řada: WD10EURS Velikost pevného disku: 1TB
Rychlost otáček(ot/min): 7200rpm
Rozhraní: SATA/300, Vyrovnávací paměť (cache): 64 MB, Typ pevného disku: Standardní
Form factor/šířka: 3,5 palců

Rodina produktů: WD AV GreenPower
•  Technologie IntelliPower (5400rpm - 7200rpm)

Tak nevím, žil jsem v domění, že disk jede na 5400 a do 7200 se přepne když už na 5400 nestíhá... Má standardní doby přístupu jako klasické 7200ot. disky.   

Jinak hodně zdaru s bednama. Už teď končím, jdu na tenis (snad nezmoknu) a pak do hopody smile

16

Nevím, kde ho mají za 10E, mě ho heuréka našla od 1300Kč, ale to je jedno.
WD u EcoGreen řady udává u parametru IntelliPower *. Co ta hvězdička znamená, je už předmětem dohadů. Já jsem našel docela průkaznou stránku, kde mikrofonem/vibrometrem změřili 5400otáček. Narazil jsem i na citát, kde podle výrobce můžou mít různé velikosti disků různé avšak PEVNÉ otáčky.
http://www.silentpcreview.com/article786-page2.html
Prostě marketingové odělení zabalilo 5400ot. disk jako něco superzeleného smile.

Za pět týdnů bych tu měl mít další várku VMA-I MK II, přijď se pak klidně podívat a poslechnout. Když si do té bedny doděláš bedny, tak můžeme porovnat.

17

Ahoj, rád si příjdu poslechnout a snad i s mejma bednama...

K disku: těch 10E byla sranda protože se jmenuje 10EURS a možná ho do té doby i změřím mikrofonem. 

A přimlouval bych se k delšímu časovému oknu na webu, neb se mi skoro pokaždé tady stalo (když jsem se trochu rozepsal), že se mi zrušilo přihlášení a nešel odeslat příspěvek... Nevím kde je chybka, tak to raději sděluji...

18

Tak to se mi nějak nestává, účet drží několik dní. Děje se toto i někomu jinému?

Každopádně sílou zvyku příspěvek vždy před odesíláním zkopíruji a když se něco pokazí, tak můžu text vložit ze schránky.

19

Jo, já to taky u dlouhých příspěvků taky většinou dělám. Takže je mám v paměti...  Ale tady byl jiný problém: prostě se mi po pár minutách psaní zrušilo přihlášení a odepsalo to něco v tom smyslu, že nemůže odeslat příspěvek protože nejsem přihlášen.

Schválně zkusím pak ještě otevřít jedno okno a za 15 minut to prověřím... smile

20

Tak jdu do toho testu. Čas 16:23  . Druhý čas 17:34.

Tak to při odeslání příspěvku napsalo: Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte. Pokud to vrátím šípkou od IE (verze 9.0.8... zpět, tak okno (horní od webu a i spodní příspěvkové) zůstává jakoby aktivní, na něm jsem stále přihlášen, ale je tu ten opruz s přihlášením...
Pokud jsem to zkusil odeslat podruhé, tak to napsalo: Nemáte oprávnění přístupu na tuto stránku. Po přihlášení Viz obr.: http://zuki.hw.sweb.cz/o%20mě/bak/Check_Web.png
I Web je seřazen zezhora dolů (původně poslední příspěvky dole) atd...

Naposledy upravil: Zuki (2011-10-09 16:54:11)

21

Nj, já jsem v administračních nastaveních nic nenašel. Zkusím někdy nainstalovat novou verzi fóra, třeba se to spraví samo.
Obrácené řazení příspěvků je správně u  odesílacího formuláře, na který se dostaneš z normálního fóra tlačítkem "Odpovědět".
Přímo ve fóru je možnost "Rychlá odpověď" s klasickým řazením.

22

Text = přispěvek jsem vkládal do okna "Rychlá odpověď " , po odeslání (za delší čas) vzniknou u mne ty výše popisované problémy s mým pravděpodobným odhlášením. Posléze se po přihlášení dostanu zřejmě na prázdné okno "standardní odpověď".

Tak, zas někdy...

23

Mě to též blbne, používám v mobilu mini operu v módu web. Po najetí na fórum je vlevem rohu 'blecha', až když kliknu na 'blechu' je vše OK. Dřív ten problém nebyl. Ale to je jen prkotina.
   Martine, to mě dost mrzí že ta 3p regálovka hraje lépe než VMA2 ve 3p, jak jsi psal.  Je to sice pěkné že jsi upřímný, ale pomalu člověka znejistíš. Naštestí že na bedny od tebe nemám našetřeno. Než našetřím, tak se to snad do té doby nějak stou tvou nabídkou modelu vykristalizuje. Tu 3p regálovku by jsi mohl 'zabalit' do sloupu!? Já vím že mě stím nápadem akorát pošleš do hudebního háje...:-D. Jak jsi oslavil narozky?

24

Zkusím ten update fóra na novější verzi.
No ta 3p regálovka bude dražší než VMA-II 3p a mnohem žravější na zesilovač, takže...
Narozky jsem oslavil měřením Etona 26HD1 smile, pár zákusků a včera večer jsem si nalil 23letej rum.

25

tož tedy fše nej dodatečně,to jsem nevěděl žes měls zrovna narozky :-)