Téma: VMA-II subwoofer

http://vmaudio.cz/download/vma_ii_prezentace/sub/sub_dayton_12_1_mini.png http://vmaudio.cz/download/vma_ii_prezentace/sub/sub_dayton_12_2_mini.png

Připravuji subwoofer do kina k VMA-II. Osazení dvanáctipalcem Dayton SD315-88, vnitřní objem 80 litrů, 100mm oboustranně zaoblený bassreflex laděný na 30Hz. Maximální SPL 110dB při výkonu zesilovače 100W. Vnější rozměry 480x480x480mm.
Jakmile budou vyřešeny středotónové reproduktory do VMA-II zadám tuto ozvučnici truhláři, měnič je již objednán.

2

Re: VMA-II subwoofer

Kua Martine,vidím že zas budu příští rok utrácet.:)

3

Re: VMA-II subwoofer

Můžeš utrácet i tenhle rok. Měnič mám připravený doma, bassreflex taky. Buď tam dám zesilovač od Monacoru nebo zesilovač, který teď staví kamarád komplet od začátku. Klidně můžeme zadat výrobu ozvučnice.

4

Re: VMA-II subwoofer

držim palce,líbí se mi jak to děláš!

5

Re: VMA-II subwoofer

Ahoj, už máš alespoň nástřel rozpočtu na VMA-II subwoofer ?

6

Re: VMA-II subwoofer

Hrubý nástřel mám zatím 15000 Kč za hotový subwoofer a 9000 Kč za kompletní stavebnici subwoofu včetně ozvučnice i zesilovače.

7

Re: VMA-II subwoofer

Tak 9k je naprosto luxusní snad až nereálná cena!:) To dotuješ?:) Jsou Martine nějaké bližší info k zesilovači a výhybce před ním?

Naposledy upravil: DJ_Rix (2011-12-09 20:32:26)

8

Re: VMA-II subwoofer

No spíš to bude 10k. Strašně záleží, jaký tam dám zesilovač. Buď použijeme Monacor SAM-1 90W, nebo kamarádův zesilovač. Ten by měl 100W určitě, na tlustém eloxovaném hliníkovém panelu s gravírovanými popisky a pořádnou výhybkou.
Vlastní zesilovač je nepochybně lepší i když dražší řešení.

9

Re: VMA-II subwoofer

Budu kupovat zesík - nakonec Monacor SAM-I přidá se někdo?

10

Re: VMA-II subwoofer

Víš Martine na co to přijde? Připadá mi že za ty peníze co to bude stát musí bejt přece lepší volba to postavit,ne?

11

Re: VMA-II subwoofer

Subwooferový zesilovač Monacor SAM-I přijde na 3080Kč. Za ty peníze se 100W nebo výkonnější zesilovač včetně filtru, zdroje a popsaného čelního panelu vyrobit nedá.
Až přijde tak ho změřím, jak na tom skutečně je a postavím s ním subwoofer.

12

Re: VMA-II subwoofer

Truhlář má připravenou MDFku i dýhu, čeká jen až mu sdělím finální vnitřní uspořádání (taky podle zesilovače). Tak jsem koupil subzesík Monacor SAM-I a otestoval. První dojem byl slušný až na dvě mouchy - rohy jsou pravoúhlé (kvůli zapuštění by se muselo zabrušovat) a pérkový, tlačítkový přepínač Ground Lift má po obvodu skvíru cca 1 mm  (profukovalo by). Skutečný naměřený maximální rms výkon těsně před limitací byl 73W (17,1V na 4Ohm při 230,5V v síti, v katalogu píšou 90W, ale trafo má psáno jenom 2x25V). Zkreslení je poznamenáno nedostatečnou filtrací ve zdroji (i když na kondezátorech je napsáno 10 000uF, tak jsou to noname shity s malou kapacitou a velkým ESR patrně) směrem k nižším kmitočtům roste se strmostí 6dB/oct. Toroidní transformátor lehce brumí (slyšet s uchem na trafu) a je nešťastně umístěn těsně u potenciometrů - do signálu se přenáší síťový bordel - i při odpojeném vstupu zesilovače. Strmost dolní propusti 12dB/oct je nedostatečná.
Takže Monacor SAM-I rozhodně nepoužiju a zase ho vrátím.

Zkusím prověřit submodul RCM Detonation DT-80 a uvidím (má prý větší trafo a filtr 18dB/oct). Jinak už to bude opravdu DIY.

13

Re: VMA-II subwoofer

Tak nějak jsem to Martine čekal......:( už podle tý ceny.....

14

Re: VMA-II subwoofer

Přišel nový submodul, tak dám pak vědět jaké naměřím parametry.

15

Re: VMA-II subwoofer

RCM Audio DT-80 už je lépe zpracovaný, nešumí, nechytá rušení. Výkonová část je skoro stejná 74W, i když lépe navržená deska. Aktivní výhybka je oproti specifikaci pouze 12dB/oct a pomocí DIP lze lehce ekvalizovat, což se může hodit.
Vezmu kalkulačku a popřemýšlím, co bych mohl postavit sám.

16

Re: VMA-II subwoofer

Nazdar,  toto poznas?

http://www.bsacoustic.sk/moduly-zosilnovacov/psb-ss7e/

17

Re: VMA-II subwoofer

RMS výkon 330W s 1A pojistkou na 230V? Spínanej zdroj? Vyrobili filtr 24dB/oct z dvojtého potenciometru? To asi ne smile.
Jestli se mýlím, tak mě oprav.

18

Re: VMA-II subwoofer

fyzika funguje i u vás Martine? :-)

19

Re: VMA-II subwoofer

RCM DT-80 také vrátím.

Momentálně zvažuji variantu dvou TDA7293 paralelně. Mělo by to umět dodat i víc než 100W do 4 Ohmů za předpokladu dobrého zdroje napájení. Panel a zároveň chladič by byl z 10 mm hliníku, zapuštěné díry pro šroubky, slepé zavity z rubové strany pro konstrukční šrouby, černý elox, gravírované popisky.
Přemýšlím nad výhybkou od Aldaxu Subsenior nebo Junior.

20

Re: VMA-II subwoofer

No, mně ty TDAčka připadají dost kompromisní řešení. Přikláněl bych se spíš ke kombinaci SubJunior - SPV(SPM)250 a když k tomu dáš ještě Autoswitch, tak je to luxus.

Naposledy upravil: avomet (2012-02-13 10:01:45)

21

Re: VMA-II subwoofer

Tohle je sub pro dvojky, 100W zesilovač pro něj stačí.
Samotný subwooferový zesilovač od Aldaxu by vyšel cca na deset tisíc. Přičtu-li reproduktor, ozvučnici, bassreflex a ostatní bižuterii, tak by si to za tu cenu nikdo nekoupil, neodpovídá to ceně třípásem. A nebo bych musel zdražit třípásma smile.

Pro subwoofer je hlavní zajistit dostatečně robustní napájecí zdroj (což se v komerci nekoná). Dvě TDA7293 v paralelním zapojení výkonově postačují s dobrou rezervou.

Pokud neudělám vlastní výhybku, tak tam skončí SubJunior nebo Senior bez ekvalizace. Audioswitch nepoužiju. Receivery mívají trigger výstupy (akorát nevím, jestli by utáhly relátko) nebo dokonce spínané napájecí zásuvky.

22

Re: VMA-II subwoofer

To chápu, ale těch 10 táců mi připadá nějak moc. SPV100(1300), Junior(1000), toroid (1200),chladič(700), plus práce, tak se musíš do 6000 dostat. No ale i tak je to asi dost.

23

Re: VMA-II subwoofer

No já počítal tebou navrhovanou 250ku, ale ta je opravdu zbytečně moc výkonná. 100ka by stačila.
Nicméně pořád je to příliš drahé řešení.

Ještě je ve hře diy bipolární zesilovač, tedy vlastně něco jako ta SPV100, ale řekněme trochu jinak.

24

Re: VMA-II subwoofer

Možná by se dal použít takový nějaký zesilovač:
http://connexelectronic.com/product_inf … 2jpbgn7m71

Na DPS 100 x 50 mm je spínaný zesilovač s výkonem 150W do 4 ohmů v můstkovém zapojení, s integrovaným spínaným zdrojem. Cena cca 90 USD bez dopravy, cla a DPH.
Pro subwoofer by zvuková kvalita takového zesilovače mohla být víc než dostatečná.

Na fóru diyaudio.com mají výrobky této firmy (je to vlastně jeden člověk - Rumun žijící v Číně - navrhující ve volném čase moduly pro diy audio) docela dobrou pověst. Sám mám od něj dva spínané zdroje určené pro audio aplikace a nemohu si stěžovat.

25

Re: VMA-II subwoofer

Spínaný zdroj nechci ani na subwoofer. Digitální zesilovač ještě možná, ale s klasickým zdrojem. Pro výkony kolem 100W ale digitál nemá moc smysl, cenově to vyjde na stejno a ani lineární zesilovač není při takovém výkonu problém uchladit.