Téma: Pohlcování basů - rezonátory

Všichni víme, že vyřešit akustiku místnosti na nízkých frekvencích není snadné. Tloušťka tlumících materiálů pórézního typu (vata) pro činitel pohltivosti alespoň 0,6 roste na 200Hz na 17cm, na 100Hz 34cm, na 50Hz 68cm a na 42Hz na 82cm. 42Hz uvádím schválně, neboť se na něm vyskytuje základní kmitočet kopáku a také často jeden z prvních módů místnosti (modul 4m). Rozměry takového tlumení bývají nepraktické a ještě ke všemu musít být pórézní tlumení umístěno čtvrtinu vlnové délky od steny, aby bylo efektivní (na 42Hz cca 2m). Navíc takové množství tlumení snižuje hodnotu dozvuku na vyšších frekvencích pod vhodnou mez, pórézní tlumení totiž tlumí mnohem lépe na vyšších frekvencích. Taková místnost by se pak nápadně podobala mrtvé komoře, ve které je už podle názvu nepříjemné pobývat. Člověk zkrátka k pohodlnému posezení a poslechu nějaký dozvuk potřebuje, cílem je dostat hodnotu dozvuku na stejnou hodnotu na všech frekvencích. Výzkumy naznačují, že na basech stačí dosáhnout cca dvojnásobně vyšší doby dozvuku než na středech.
Panu Helmholtzovi vděčíme za vynález akustikého rezonátoru v 19. st. Kromě aplikace v reprosoustávách pod moderním názvem bassreflex se helmholtzův rezonátor uplatňuje kromě jiného i v prvcích akustického tlumení. Jedná se stále o bednu s trubkou, naladěnou na jeden kmitočet (BR tento kmitočet zesiluje, tady se zeslabuje). Rezonátor z vnějšku odebere akustický tlak dovnitř, kde se postupně několika dokmity mění v teplo. Vzhledem k rozměrům je účinnost takového rezonátoru násobně vyšší než u pórézního tlumení. Jednu nevýhodu takový rezonátor má. Pohlcuje pouze na kmitočtu, na který je naladěn.
Širšího pásma pohltivosti lze dosáhnout konstrukcí panelového rezonátoru. Zde namísto vzduchu v trubce kmitá membrána tvořící jednu stěnu "bedny". Tato membrána kromě základního kmitočtu pohlcuje i na vyšších a hlavně vzhledem k její měkkosti obecně narušuje podmínku vzniku stojatého vlnění. Vnitřní objem vzduchu se u obou typů rezonátorů tlumí vatou, čímž lze ladit kmitočet i činitel jakosti (šířku pásma pohltivosti).
Tedy účinné a praktické tlumení basů existuje. Vývoj panelového rezonátoru je ovšem velmi složitý. V podstatě se vyrábí něco jako hudební nástroj, všechno ovlivňuje výsledek. Nicméně po finančně i časově náročném vývoji s mi podařilo dosáhnout praktických výsledků. Nyní nás čeká aplikace v poslechové místnosti.

V nejbližší době sem umístím měření.

2

Re: Pohlcování basů - rezonátory

hurááá

3

Re: Pohlcování basů - rezonátory

http://vmaudio.cz/download/akustika/kmitna42hz.gif
Kmitna módu místnosti na 42Hz (u zdi nám vadí vysoký akustický tlak)

http://vmaudio.cz/download/akustika/uzel42hz.gif
Uzel módu místnosti na 42Hz (uprostřed místnosti nám vadí velmi malý akustický tlak)

Činitel pohltivosti akustického rezonátoru vyšel 0,78 na 42 Hz (to znamená, že 78% dopadajícího zvuku na 42 Hz je pohlceno). Dozvuk módu (pokles tlaku o 60dB po vypnutí zdroje) byl zkrácen z 3,51s na 2,64s. Pro podobný účinek by pórézní tlumení (vata) muselo být tlusté 820mm a umístěno navíc daleko od stěny. Pokles akustického tlaku v kmitně a nárust v uzlu bude samozřejmě větší s použitím více strategicky rozmístěných rezonátorů. Zde byl použit pouze jeden kus.

Měření bylo prováděno v místnosti 3,9x3,9m. Rezonátor má vnější rozměry cca 800x800x130 mm šxvxh.
Zde je tedy černé na bílém dokázáno, že panelové rezonátory fungují a naopak pórézní tlumení na basech při praktických rozměrech nefunguje. Ověřil jsem také svůj návrhový postup včetně měřící metody, která mi umožňuje navrhnout jakýkoliv rezonátor v dílně. Navrhovat a měřit rezonátory můžu tedy i v jiné mísnosti něž pro které je navrhuji.

Následovat bude testování za účelem dalšího zvýšení činitele pohltivosti (0,78 je ale i tak velmi dobrý výsledek) a s větším množstvím rezonátorů.

4

Re: Pohlcování basů - rezonátory

držim palec :-)

5

Re: Pohlcování basů - rezonátory

ty víš proč mě to tak zajímá viď? tak jak jsi postoupil?

6

Re: Pohlcování basů - rezonátory

Také s tím tak trochu bojuji, už se těším na další poznatky.

7

Re: Pohlcování basů - rezonátory

Buď zdráv checku .
Smekám klobouk před Tvými aktivitami a v Tvém věku .
Proč ale píši. Chtěl bych si taktéž vyrobit nějaké basové rezonátory - mám možnost levně zakoupit 4ks použité rohové trojúhelníkové kancelářské policové skříňky .  Police se vyndají a hle - krásné korpusy na rezonátory . Vnější rozměry 440x440x1130 . Dostupný mám sololit na membrány a použitou hustou minerální vatu . Co myslíš - je to k něčemu ?
Jinak zájem o měřicí mikrofon mám také .
A na závěr pro zajímavost odkaz : http://www.vicoustic.com/VN/Homecinema/ … &Id=22
prohlédni si Vari Bass - docela pěkná a laditelná věc . Mají i ke stažení freesoft na měření prostorové akustiky . Já jsem zmýšlel vyrobit s popsanými skříňkami obdobu Super Bass Extreme .

Naposledy upravil: mamlas (2012-06-28 10:49:22)

8

Re: Pohlcování basů - rezonátory

Ahoj,
díky za pochvalu, audio je můj velký kůň.
Rohové skříňky doporučuji nechat býti skříňkami. S výzkumem rezonátorů jsem dost pokročil, chystám se na testy a konstrukci většího množství kusů, kterými pak upravím poslechovou místnosti.
Produkty vicoustic jsou rozhodně lepší než konkurence, nicméně na ceny jsem raději nekoukal a myslím, že to zvládnu lépe.
Takže prosím zústaňte naladěni.

9

Re: Pohlcování basů - rezonátory

Tak kam jsi pokročil s rezonátory ?
Mám staženy studijní materiály BBC ( rok 1992 ) a tam je vše dopodrobna ( včetně výpočtů ) vysvětleno . Myslím , že není co řešit . Pouze aplikovat správně výsledky . To mimochodem znamená nejít cestou pouhé vaty umístěné do rohu a překryté látkou .

10

Re: Pohlcování basů - rezonátory

V současné chvíli mají přecijenom přednost reprosoustavy. Nicméně rezonátory dotáhnu do konce, mám pár nových nápadů, které bych ještě rád vyzkoušel.
Z článků od BBC jsem také kdysi vycházel. Na svoji dobu jsou rozhodně dost dobré, nicméně ti můžu říct, že zdaleka nedosahují takových výsledků, jak si v těch článcích myslí.
Jdu si svoji cestou, úplně od začátku včetně vývoje vlastních měřící metod, proto to tak trvá. V současné době to reálně vidím někdy na léto až bude klid.