301

Re: VMA-II třípásmo: Dexon IRB20, Tang-Band W5-704D, Vifa BC25SC06-04

Před pár dny jsem dokončil VMAII 3p, takže se podělím o pár prvních postřehů a dojmů.
K HI-FI se vracím po řadě let, kdysi jsem postavil několik zesilovačů a reprobeden ještě podle AR. Potom přišly léta starostí a na některé zájmy nezbývalo. Teď je trochu času, trochu peněz a nějaké místo pro koníčky.
Zamýšlím celé DK, takž jsem nejdříve sestavil 2p, abych se dostal do problematiky a vychytal záludnosti stavby. Bedýnky zatím nahradila staré regály Technics (kdysi jsem na ně byl hrdý) a hrají přímo skvostně. Rozdíl ve zvukovém projevu je zarážející. Nikdy mě nenapadlo, že u malých bedýnek srovnatelné velikosti s jednoduchou výhybkou se můžu posunout o tolik dopředu. O to víc jsem byl zvědavý na 3p, abych se dobral taky hlubších basů.
První dojmy – čistota a bohatost zvuku, neskutečná lehkost a samořejmost. Basy neduní ale hrají, hlasy jsou v některých nahrávkách tak realistické až mrazí. Hudba neunavuje ani při hlasitém poslechu – přesto, že mám rád klidnější projev, nutkání přidávat hlasitost a propadnout zvuku je veliké. Ve  zvuku mě nic nechybí, ani nepřebývá. CD kde jsem měl tři oblíbené skladby a ostaní přeskakoval teď poslouchám od začátku do konce.
Ale jsou zde i mínusy. Velký problém se ukázal poslech MP3, které jsem si dřív pouštěl – hlavně z důvodu jejich snadné dostupnosti. Repro bez obalu ukáže jak je zvuk ochuzen, bez života, detailu, bez prostoru - spolehlivě odradí pouštět si MP3 i jen jako kulisu. Další problém je naprostá nutnost dalších investic. S repro jsem si dost vyhrál (Martinovi jsem poslal několik foto) takže pro stereo musí nutně následovat výměna celého řetězce před reproduktory. Původní myšlenka zprovoznit starý gramofon, oprášit desky, občas si něco pustit z levného DVD je pryč. Momentálně pohon zajišťuje starý zes. s KD 607/617, připojený přes pre-out na AVR DENON 1611. Při možnostech, které VMA nabízí a hlavně stojí doma! - není cesty zpátky. 
Jako předvídavý tah se ukázalo, že jsem vloni manželce zařídil vlastní pokoj, kde má kromě žehlícího prkna také svoji televizi a krbové kamna. V obyváku jsem totiž musel udělat několik „nezbytných“ úprav s ohledem na DK, takže začíná připomínat spíše poslechovou místnost.
Shrnuto - když uvážím, kolik Kč mě to zatím stálo – neskutečně dobrá investice.

http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/milan/milan1_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/milan/milan2_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/milan/milan3_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/milan/milan4_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/milan/milan5_mini.jpg

302

Krásná práce.
Ty radiusy vypadají luxusně.
To je masiv?

303

Bedny jsou z dýhované MDF dle dokumentace, pouze čelní stěna je u 3p 26mm masiv, u 2p 18mm MDF + 2x5mm masiv.

304

sabin, pri pohľade na tvoje dielo som konečne prišiel na to, čo mi na pôvodnom návrhu trošku vadilo. Aj keď vadilo je silné slovo. Chýbali mi tam tie rádiusy! Basstl to "vypichol" úplne presne, vyzerajú luxusne!
Môžeš prezradiť ich veľkosť?

check, možno blbá otázka, tie rádiusy sú z tvojho pohľadu OK?

Naposledy upravil: paulus33 (2012-02-15 18:37:57)

305

Radiusy jsou u 2p 10mm, u 3p 25mm. Frézování horní frézkou s ložiskem, kolem basáku se jelo přes přípravek - část kruhu o poloměru basáku +5mm, přychycený svěrkou k bedně. Dočistil jsem s citem ručně.

306

paulus33: Měřené je to ve zkosené skříni, ale zaoblení je lepší. Ovšem dýhování zaoblení je velmi složité a s dýhou neuděláš to objetí kolem basáku, což vede na masiv, který je drahý a je s ním piplačka.

Každopádně design a provedení velmi velmi chválím, je to špica.

307

check súhlas s dýhovaním, ale mňa berú skôr bedničky v kombinácií dýha (alebo niečo podobné) v kombinácií s farebnou čelnou doskou. Podľa mňa, napr. vma-II v bielej farbe sú krásne, viď galéria...

308

sabin: Super práce. Tvoje provedení je přesně to, co jsem jako inspiraci hledal (respektive mi doma prošlo :-). Dík i za hodnotnou recenzi, kde mě teda trochu odradilo, že bednám moc nejedou mp3 (starší nahrávky se ve flacu těžko shánějí ). A pak mě ještě odrazují nutné investice do hudebního řetězce, které nemám v plánu. Ale nerad bych, aby mi flac přes můj řetězec ve finále hrál stejně jako mp3 :-) Z čehož plyne další dotaz..
check: Bylo by možné si u tebe reprobedny poslechnout na vlastním zesilovači HK 980 a nejlépe i pc (emu 1212m pci) ? Pokud je to teda vhodná kombinace a má smysl to zkoušet. Samozřejmě s ohledem na tvůj čas, realizaci bych viděl na květen.

EDIT: Veřejná pochvala Martina (check), hned 2. den mi  nabídl poslech u něho doma. Přivezl jsem si vlastní bedny, zesilovač a dokonce i počítač (emu 1212m). Věnoval se mi zhruba 2 hodiny, vše ochotně přepojoval, porovnával a následně jsem si odvezl komplet kit bez ozvučnic (vše měl skladem).

Naposledy upravil: emppu (2012-03-30 13:54:20)

309

emppu: Vyzkoušet to klidně můžeme, ale buď do 30dní nebo až někdy v červnu.

310

Už nějakou chvíli hraji, o své dojmy se tedy podělím také já:

V prvé řadě bych chtěl poděkovat Martinovi, který byl k dispozici se svou radou kdykoli bylo potřeba, navzdory tomu, že jsem si sestavení (stavbu) neplatil - super "servis".

K samotným bednám:
Momentální sestava je VMA II + Harman/Kardon AVR645 + zvuková karta Asus Xonar Audio DS. Dojmy se mohou lišit, v mém případě především proto, že používám až 7.1 receiver na stereo poslech, což není ideální řešení - plánuji koupit Harman/Kardon HK990 a zvukovou kartu Esi Juli@ - zvuk by se v této konfiguraci měl opravdu značně posunout.
Zpracování beden netřeba komentovat - perfektní, rozhodl jsem se však, že fotky dodám až poté, co objednám štítky. Jedinou změnou v konstrukci, kterou jsem provedl, byly nožky - jednu bednu mám na koberci, druhou na plovoucí podlaze, proto jsem jednu obdařil gumovými profi repronožkami, druhou zase jehlami - vzhledem ke značné výšce (něco přes 2 centimetry) jsem mohl také vyrovnat bedny do vodorovné polohy (křivá podlaha).

Nyní ke zvukovému podání:
Celou dobu jsem plánoval koupi domácího kina (5.0), především kvůli prostoru - zvukové podání mých předchozích provizorně postavených regálovek s osazením měniči Beyma bylo na stereo dost hrozné, především kvůli nevyladěné výhybce a předimenzovanému basovému měniči - reprobedny zkrátka "huhlaly" a nevytvářely žádný prostor. Od stereo podání jsem proto neočekával kdoví jaký výsledek - inu, mýlil jsem se.. Velkou, zřejmě hlavní předností VMAII je totiž schopnost vytvořit neuvěřitelný prostor - tohoto jsem si všiml již u VMA I u Martina doma. Při stereo poslechu máte vyloženě pocit, jakoby jste měli sluchátka na uších, ovšem ne za cenu bolavých uší - naopak cítíte v prostoru tu sílu, která svádí stále přidávat zvuk. Jak již bylo několikrát zmíněno, středové pásmo je silným argumentem, podání je čisté, naprosto realistické a zcela přesné, neslité. Zároveň jsem narazil na pár skladeb, kde jsem, stejně jako mnozí další uživatelé VMA II, narazil na zvuky, o nichž jsem neměl dosud ponětí. Výškové pásmo je naopak sametové, poslechově naprosto adekvátně nastavené bez dalších potřebných korigací. Basové pásmo mi přišlo v základním nastavení trošku slabé, o jeden "stupínek" - v případě HK "+2" - jsem jej proto zesílil. Basy jsou plné a dokáží jít velmi nízko, to vše aniž by nepříjemně bručely a zkreslovaly zvuk, jak tomu bývá u levnějších sestav. Tato kombinace vytváří neuvěřitelný prostor, především v centru dění - před posluchačem. Obrovskou předností je pro mně již zmíněná neutralita zvuku, která nejen že neunavuje ani po delším (či hlasitějším) poslechu, ale rovněž nevyžaduje 100% soustředění způsobem "Ano, tady teď má být slyšet prostor, musím se soustředit a uslyším jej!", věrnost podání je do jisté míry způsobena jasně vykresleným prostorem v jakékoli situaci - Dám-li příklad, jste-li například na koncertu či opeře, otočíte-li hlavu jiným směrem než na jeviště, stále ten prostor vnímáte, stále tam to jeviště je, stále se tam něco děje - tak samo je to i v tomto případě, prostor je slyšet v každé situaci. Po této zkušenosti již sestavu 5.0 nechci, zbytečně by kazila potenciál stereo podání.

Ale abych jen nechválil, malé výtky přeci jen jsou:
Prvně budu opakovat to, co ostatní - MP3 nahrávky jsou sice poslouchatelné, nicméně vesměs pouze v kvalitě 320kbps a pouze v případě nutnosti, nikoli v případě, že si chcete zvuk vychutnat. Zvuk je mdlý, bez jakéhokoli života, jakoby překrytý závěsem, bez křišťálové čistoty výškového pásma, se slabším podáním basového pásma, relativně slitý..

Za druhé, zklamala mně subjektivní věc, za níž však VMA II přímo nemohou - při poslechu horších sestav jsem vždy vnitřně doufal, že při určitých skladbách je "brumlání" basů v kmitočtu kolem 100Hz způsobeno pouze nekvalitní konstrukcí. Nyní však vím, že se jedná o nekvalitní nahrávky (neb tento jev není pravidlem), které jsou proto na poslech nyní již poměrně nepříjemné.

Suma sumárum: jedinou "nevýhodou" této sestavy je jejich kvalita podání. Málokdo má, popř. málokdo vůbec dovede ocenit podobnou sestavu, proto kvalita nahrávek klesá rapidně dolů a odnesou to pouze ti, jejichž sestava zvuk podává takový, jaký ve skutečnosti je - tedy my. Souhlasím však s příspěvkem výše, poměr cena/kvalita je naprosto výtečný, nelituji ani koruny a ačkoli jsem pro komplikace s dodáním středového měniče čekal (od chvíle první myšlenky, až po sestavení) skoro rok, stálo to za to. smile

Naposledy upravil: DenyKr (2012-02-16 20:43:13)

311

DenyKr
super recenzia, len nerozumiem jednej veci, citujem: ...navzdory tomu, že jsem si sestavení neplatil...
Ako si potom prišiel k vma-II? Veď dokumentácia nie je free!

Naposledy upravil: paulus33 (2012-02-17 17:46:00)

312

Děkuji smile
Je to myšleno tak, že Martin nabízí také komplet sestavení (stavbu) reprobeden = že ti VMA II dodá tak, jakoby byly z obchodu.. To jsem si neobjednal, nicméně mně při stavbě trápilo pár zádrhelů, s nimiž mi ochotně pomáhal a přitom nemusel - dodal vše co jsem si objednal a sestavení již bylo na mně.

Naposledy upravil: DenyKr (2012-02-16 20:42:27)

313

Naprosto souhlasím s jednou věcí a proto cituji DenyKr:
Největší nevýhoda reprosoustavy VMA je, že : Málokdo má, popř. málokdo vůbec dovede ocenit podobnou sestavu
PS: to "brumlání" basů na 100hz jsem nikde nezpozoroval, spíše naopak bych možná ocenil trochu ostřejší ty vyšší basy.
Můj osobní pohled na věc je ten, že ty opravdu nízké basy to zahraje lépe, jako ty vyšší. Nicméně tohle může způsobovat místnost.
Přeji ti pohodové chvíle u těchto krásných hraček.

314

Ahoj všem chci se taky podělit o radost z nových beden VMA2 smile hlavně poděkovat Martinovi - Checkovi za vydatnou podporu při stavbě  a Martinovi ze Znojma který mi je ukázal a nechal poslechnout a mohl jsem se snadno rozhodnout zda do toho jít smile
ke zvuku tady bylo řečeno hodně nechcu se moc opakovat a navíc nemám až takový zkušenosti s "dospělým zvukem" snad jen dodám že jsem tady i na jiných fórech poměrně skepticky četl poznámky typu "objevuju nový zvuky či dokonce nástroje..." a vono fakt smile) hlavně ve srovnání s mou starou věží AIWA (já vím no comment please smile
jinak hraju přes DPA330 MKIV a HYPA300SE a kámošovo CD Sony.. teď řeším kvalitnější zdroj zvuku -  poraďte co pořídit za cenově rozumný DAC k Squeezeboxu Touch? samotný analog asi extra hrát nebude - mám obednaný tak zatím nemám zkušenost tak uvítám pokud někdo tady nějakou? zkoušel jsem hrát i přes Xbox ale to ta Sonka hraje líp.... a hlavně rozpočet už mám na hraně... smile

315

Tak mi dnes došly nařezané nápisy, které jsem objednal a posílám výsledek (celé bedny se pokusím stihnout nafotit přes víkend). Nápisy jsou na světle krásně čitelné, bohužel však ve stínu nejsou skoro vidět (na nápis VMA II však světlo dopadá skoro pořád a zadní nápis stejně běžně vidět není, bedny mám u zdi), na druhou stranu tím, že nejsou křiklavé nepůsobí rušivě.. Čili docela spokojenost smile

http://2i.cz/2i/t/afea85af7c.jpg

http://2i.cz/2i/t/51046b4192.jpg

http://2i.cz/2i/t/26731c36e5.jpg

Naposledy upravil: DenyKr (2012-03-06 19:41:53)

316

Po čase sa opäť hlásim. Podarilo sa mi za pomoci priateľa dorobiť spodné podložky z dreva. A už to vyzerá podľa mojich predstáv. Ak bude mať check čas na pridanie fotiek do galérie, poslal som mu aj foto. No pri sťahovaní sa mi stalo,že ostalo na boku bedne zaschnuté lepidlo, ktoré mi poškriabalo dyhu  z bočnej strany. Podarilo sa mi to opraviť čiernou fixkou. Čo som ani nečakal. Ako rýchla pomoc to je super, nič nevidieť. Takže to vyzerá akoby tam nič nebolo. Ak to niekomu pomôže budem rád.
No a pri tom sme si ich pustili na jeho staršom AVR zn.  philips. A môžem len konštatovať, som rád, že mám doma to čo mám. Predsa len tie avr- ka sú konštruované hlavne na kino a nie na stereo. Pokiaľ sme mali pustené video, alebo koncert tak bolo všetko v poriadku.  Príjemná kulisa na pokec a počúvanie. No akonáhle sme prepli na stereo tak sa tam ukázali nedostatky lacnejších avr.Všetko hralo príjemne čisto, bolo tam všetko. Dokonca aj basy sa prejavili. No chýbala tomu šťava.  Bolo cítiť že tie bedne potrebujú niečo lepšie a silnejšie. No majitel je hlavne maniak na koncerty, tak ho to moc netrápilo. A tak sme to zase prepli na koncert a klebetilo sa ďalej.
Bedne asi po týždni doviezol ku mne a tak na oplátku som mu tie skladby postil cez moje veci, tak si mohol porovnať ako to hrá u mňa. Aj keď s odstupom času no človek si niečo pamätať musí. A u mňa to bolo naopak. Na stereo to nemalo chybu, no na koncerty už tomu začalo niečo chýbať. /spodok/ Vždy sa niečo nájde. big_smile a big_smile

edit: přidány další fotky (i na web)
http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/rob/6_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/rob/7_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/rob/8_mini.jpg

Naposledy upravil: robelles (2012-03-29 19:58:05)

317

Po nekolika mesicnim cekani, ktere jsem predpokladal si dovoluji prispet prvnimi dojmy z poslechu VMA2. Martin mi poslal stavebnici, bohudik kdyz jsem ji videl 1,5kg vyhybku nakonec udelal sam i kdyz mam s pajenim zkusenosti. Montaz tedy zabrala 3 hodiny ve dvou lidech (a za podpory plzenske) Mikropajka nastavena 400-450C s kvalitnim fluxem neni problem ani u silnejsich zil. A ted k poslechu. Minuly tyden jsem u kamarada slysel DIY podobne tripasmo za 3000 Eur o kterem jsem mel nejlepsi mineni a naposlouchane skladby ke srovnani o tyden pozdeji doma. Po zapojeni jsme rozhodli pro koncert Leonarda Cohena Songs From The Road a to byla volba :-) V prostoru se otevre neuveritelne hladky sound, hraji nastroje a zvuky predtim na kvalitnich dvoupasmech nepostrehnutelne. Basy vytvari prijemny akusticky tlak, stredy a vysky hraji vse ciste az surroundove, ale pozor - fyzicky. Negativa jsem zatim nenasel. To ze mp3 hrat nebude je znamka kvalitniho zpracovani. Mensi univerzalnost je vykoupena zazitkem z poslechu kvalitnich dynamickych nahravek, coz na trhu tezko sezenete za tuto cenu. Doporucuji  vsem :-)! Dalsi step Checkovy bedny si jiste zaslouzi kvalitni koncak a  primlouvam se jeste za kvalitni gril pro zvedave detske prstiky. Howgh.

edit: přidány další fotky (i na web)
http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/robert/robert1_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/robert/robert2_mini.jpg

318

Po dvou měsících mám také dokonáno a musím se pochlubit smile Dalo to sice dost práce a asi tak v polovině jsem si říkal, proč já radši rovnou nekoupil hotové bedny, ale nakonec jsem se s tím, troufám si říct, statečně popral.
O zvuku se rozepisovat nebudu, jenom bych opakoval, to co už tu bylo napsáno. Prostě hrají parádně.
Bedny jsem si byl u Martina poslechnout ještě před tím, než jsem se pro stavbu rozhodl, takže jsem věděl, do čeho jdu. Poslech bych každopádně doporučoval všem, kdo má tu možnost. Usnadní to rozhodnování.

Kdyby si někdo vybral moje bedny pro inspiraci, tak mohu být nápomocen.

http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/1_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/2_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/3_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/4_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/5_mini.jpg http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/vma_2/lide/emppu/6_mini.jpg

Naposledy upravil: emppu (2012-06-01 13:03:52)

319

Je to sice subjektivní, ale tohle je asi vůbec nejhezčí dýha, co jsem kdy viděl.. Parádní kresba a kontrast.

320

Dědek:  díky, to mě potěšilo. Ano je to subjektivní, mě se také líbí smile
Na začátku jsem měl nějakou představu a během stavby jsem se jí snažil alespoň trochu přiblížit, postupně jsem se ale zlepšoval a kladl si vyšší nároky a nakonec jsem předčil svá očekávání wink
Surovou dýhu jsem vybíral co nejkvalitnější, nesměla být prořídlá, zvlněná. Podařilo se mi sehnat dostatečně širokou a dlouhou, takže jsem mohl udělat  obě stěny přes vršek z jednoho listu tak, aby na sebe kresba přes hrany navazovala. Výsledný kontrast a odstín je docílen polomatným saténovým lakem Johnstones Polyurethane Varnish. V misce jsem si všiml, že je lak trochu zabarven do fialova, proto to asi s dýhou takhle zamávalo. smile S každou vrstvou se zvyšoval kontrast a kresba byla tmavší. Vrstev bylo 6 s mezibrusem 800zr.

Naposledy upravil: emppu (2012-06-02 07:36:29)

321

Ta dýha je fakt pěkná, o jakou dřevinu a konkrétní typ dýhy jde? Vypadá to jako nějaký palisandr (druhů je mraky).

Emppu použil tlustší MDF, tak aby zachoval objem, musel prohloubit bednu. Při větší šířce dýhy lépe na fotkách vynikne kresba, akorát při odběru několika listů musíte někoho v dýhárně doslova ukecat, aby vám tak mizivé možství vůbec prodal.

edit: doplněny fotky

322

Asi se budete divit, ale pán v dýhárně říkal, že je to prvotřídní americký ořech. Za všechno může Johnstones smile
Dýhu jsem sehnal v Jafholz v Brandýse, je tam velice ochotný pán. Když jsem řekl, že je to na reprobedny, tak hned hledal ty nejkvalitnější listy (asi taky hifista smile). Neváhal přeházet polovinu balíků, abych si vybral. Dokonce mi prodal z jednoho balíku jen 8 listů, jinak bych ho musel kupovat celý (asi 40listů). Sice byla dýha trochu dražší, ale za tu ochotu a kvalitu to stálo.

Edit: Díky za fotky.

Naposledy upravil: emppu (2012-06-02 07:40:36)

323

emppu, veľmi pekné, oku lahodiace. Mne sa páči tá pretiahnutá ozvučnica, mám pocit, že je to elegantnejšie. Aj keď je pravda, že ja som asi zaťažený na úzke pretiahnuté ozvučnice... Ešte raz, naozaj veľmi pekné, povedal by som, farebne je to jedna z najkrajších realizácií vma-II.
Môžem poprosiť rozmery šírka x hĺbka?

Naposledy upravil: paulus33 (2012-06-02 08:01:39)

324

paulus33: děkuju za chválu. Použil jsem silnější MDF 22mm, tak jsem musel objem nahnat hloubkou. Výška i šířka jsou stejné, ale hloubku jsem udělal 300mm.
Jednou jsem to přetažení přes vršek viděl na nějakých diy bednách a tak se mi to zalíbilo, že jsem to musel mít taky smile Byla to jedna z mála věcí, kterou jsem si byl jistý už na začátku stavby. Ostatní přišlo dýl až při modelování v programu Google SketchUp. Vyzkoušel jsem několik variant, částečné zkosení se mi nelíbilo, odýhovat oblouk jsem si netroufl, tak přišlo na řadu černý čelo. To jsem ještě netušil, že to bude tak pracný, 3 vrstvy plniče, 4 vrstvy akrylátový barvy a 2 vrstvy laku Johnstones, aby to mělo stejný lesk jako dýha. A ještě čelo jsem samozřejmě nelepil přímo na přední desku na dýhu, ale je tam vybrání 0,5cm do hloubky a 0,5cm od okraje. Čelo je jako protikus s 1mm navíc, takže to do sebe zapadne, ale dýhy se nedotýká. Z blízka to vypadá, že je čelo na desce jenom přiložený. Je to taková maličkost, ale vypadá to efektně smile

Naposledy upravil: emppu (2012-06-03 07:38:47)

325

emppu, Johnstones Polyurethane Varnish, ja som s ním robil parkety a z lakov: Aliparket (vodou riediteľný), Profilak ColorCompany (polyuretán) bol johnstones jednoznačne najlepší a robilo s a s ním najlepšie.
Ty si ho nanášal čím?