51

Re: Předběžná diskuse

až půjde z práce tak mi to dá, hned pak já dám signál tobě

52

Martine budeš ten basoň asi měřit viď? kdy budeš vědět jak jeho údaje sedí s tím co potřebuješ?

53

Jo basák už mám doma, díky, měřit ho budu. Rozhodující typy měření potřebuju dělat v ozvučnici, protože měřící deska, kterou používám normálně, je pro 15" už malá (max 10" případně některé 12").
Tu ozvučnici si teprve musím nakreslit a objednat u firmy nařezání desek, pak slepit, vyfrézovat zapuštění a pak teprve měřit. Příští týden alespoň objednám desku a udělám měření, na která ozvučnici nepotřebuju. Den má jenom 30hodin.

54

držim palec :-)

55

co basoň Martine? nebo ještě není měřící kisna?

56

Bouda hotová, ale měření mě ještě čeká.

57

II basoň už je v ČR a brzo bude schopen být u tebe :-)

58

jak probíhá přesnější měření basoně?

59

Dneska má pršet, takže zítra se na to vrhnu - venku. Vevnitř se to dá sice taky měřit, ale při těch hlasitostech, co potřebuju, už obtížně.

60

jsem zvědav jak to dopadne,kéž by dobře

61

Basáky jsem otestoval v BR ozvučnici venku, srovnal jsem to zrovna s jedním subwooferovým speciálem, který jsem měl po ruce. Obojí hodně dobré, ale testovat budu ještě dál, až se mi do rukou dostanou další basáci.
Stejně ho použiju, protože je dobrej, ale zajímá mě jak jsou na tom ostatní basáci.

62

nějaké novoty u VMA4 Martine? co basáci,jak si stojí ti ostatní?

63

Zatím s přehledem nejlepší smile.

64

ten náš nebo ty ostatní? :-)
já že tu mám i ten druhý tak jestli ho mám nechat nebo do něj zasadit květinu :-)

65

Ten náš samozřejmě.
Druhý budu potřebovat nejspíš příští týden, já se ozvu.

66

jasan,je u mě připraven

67

Mimochodem objem VMA-IV bude větší než jsem původně předpokládal - asi 160 litrů.

to asi neva co? to vyvstalo z měření basoně? na tyhle bedny se moc těším,moje zlá žena mě doma furt buzeruje abych to stišil,takže až budou tyhle bedny hotové,asi se odstěhuju do dílny :-)

68

Jj to vyvstalo z měření. Mimochodem, to znamená, že budeme moci použít jeden bassreflex o průměru 160mm než dva o průměru 100mm. A znamená to také, že budou bedny cca o decibell citlivější, než jsem předpokládal. Takže výsledná citlivost bude někde mezi 87-88dB s kompenzací bafflestepu.

69

a má smysl honit je až k 27Hz když to stejnak kdejaká místnost nemá ani šanci zahrát?

70

Místnost ti ještě zahraje na nejdelším podélném módu (nebo úhlopříčném), což pro tvoji cca 5,8m dlouhou místnost dělá 27Hz. Níž už se derou basy ven z místnosti - slyšíš vibrace dveří, ale samotný tón už ne.
Ve větší místnosti nejnižší mód frekvenčně níž, takže to smysl má. Dokonce má smysl i ladit BR pod rezonanci v místnosti, protože to souvisí s projevem basů - věci jako zkreslení, skupinové zpoždění, navazující akustika místnosti atd... to je ale dost složité a rozebírat to nebudu.
Frekvence ladění BR je zdánlivě jedno číslo, ale roli tam hraje minimálně deset dalších faktorů...

71

Do takhle drahých boxů už se drivery nebudou šroubovat vruty ... nebo?

72

takže až naladíme moji místnost tak mi to bude hrát dobře,no to je paráda už se těšim :-)

73

Já používám inbusové vruty rád, drží fest. Narážecí matice tam nebudou, když už tak už závrtné.

74

Zdravím, jak pokračují práce na tomto projektu ? Rád bych si je poslechl, protože o nich silně uvažuji :-)

75

Z finančních důvodů investor odsunul projekt na později. Měniče mám, ale je potřeba postavit ozvučnice (které by nebyly zase tak drahé) a vyladit výhybku. Kdyby do toho chtěl někdo vstoupit a zainvestovat, tak bude mít svůj pár levnější.